Mångfald, jämställdhet och inkludering bör vara en självklar och integrerad fråga i varje modern organisations strategi. Scenprogammet i O-zone är en språngbräda för arbetsgivare och ledningsgrupper som söker kunskap och strategier för att framgångsrikt säkra kompetensförsörjningen och utveckla verksamheten genom större inkludering. Vi varvar seminarier med rundabordssamtal och avslutar med mingellunch.
Under förmiddagen utgår vi från arbetsgivarens behov och besökaren ges möjlighet att lyssna till experter och gästföreläsare belysa olika inriktningar kopplat till mångfald och inkludering.
Det sårbara ledarskapet
Genom att våga visa din egen sårbarhet öppnar du dörren för äkta kommunikation, ömsesidig respekt och förtroende. Med hjälp av inspirerande berättelser från framstående ledare och experter inom området, belyser Charbel Gabro (föreläsare, inspiratör) vikten av att våga vara genuin och ärlig i din kommunikation och beslut.
Med interaktiva övningar får du möjlighet att reflektera över din egen relation till sårbarhet och hur du kan använda den för att skapa en mer meningsfull och effektiv arbetsmiljö. Oavsett om du är en erfaren ledare eller ny i rollen som chef, kommer showen att inspirera dig att omfamna sårbarheten som en nyckel till framgång och tillfredsställelse i ditt arbete.
STAND UP – Typsikt svenskt
Standupcomedy med Kadir Meral om aktuella samhällsfrågor, om kulturmöten och om vardagslivet i Sverige. Kadir lyfter stora frågor och iakttagelser på ett humoristiskt och tänkvärt sätt. Genom att improvisera och interagera med publiken skapar han en ”här och nu känsla”.
Om Kadir:
Kadir är författare och föreläsare i integration- och mångfaldsfrågor. Kadirs budskap får en tyngd på grund av hans egna upplevda erfarenheter från sin unika integrationsresa samt hans iakttagelser från dagens mångkulturella samhälle som han snyggt flätar samman med humor och allvar.
Panelsamtal: Från goodwill till affärskritiskt
Nina Selander är en erfaren ledare med gedigen bakgrund inom HR. Hon tillträdde som VD på NEVS för snart 2 år sedan i den mest turbulenta av tider. Bara dagar efter att hon tillsatts, fick hon i uppdrag att avveckla en hel verksamhet inför öppen arena. Utöver arbetet i sig, fick hon tackla skriverier och en rejäl utmaning i att vara ledande kvinna i en starkt mansdominerad bransch. Nina utmanar bilden av hur en VD ”måste” vara genom att dela med sig av den mänskliga sidan bredvid arbetsrollen.
Trollhättan är en stolt stad med ambitioner. Här finns 26 000 arbetstillfällen och 4700 arbetsställen. I Trollhättan ska alla kunna leva ett bra liv. Välja yrke och få möjlighet att förverkliga sina drömmar. Med engagemang, handlingskraft och långsiktighet kan vi tillsammans bygga en jämlik och hållbar stad. För att bredda insatserna i Trollhättan utöver det som görs idag, förbättra kompetensförsörjningen och matchningen på arbetsmarknaden genom riktade insatser mot arbetsgivare har Trollhättan Stad valt att arrangera Opportunity Day Trollhättan.
Från goodwill till affärskritiska frågor
Hur kan mångfald och inkludering (D&I) förvandlas till en kraftfull affärsstrategi? Diskussionen fokuserar på hur företag kan dra nytta av olika perspektiv, hur breddad syn på kompetens är avgörande för strategisk kompetensförsörjning och vilka KPI som kan kopplas till framgångsrikt D&I-arbete. Genom konkreta exempel visas hur mångfald driver både lönsamhet och innovation på lång sikt. Vi reder ut var ansvaret för D&I-arbetet oftast hamnar idag, och var det egentligen bör ligga för att maximera framgång. Samtalet modereras av Rudolf Antoni (Regionchef, Svenskt Näringsliv)
Rudolf Antoni är sedan 2019 regionchef för Svenskt Näringsliv Västra Götaland. Rudolf anslöt från en roll som vice vd och näringspolitisk chef på Fastighetsägarna GFR, en roll som han haft sedan 2014.
Martin Wänblom är VD för GKN Aerospace Sweden, en ledande aktör inom flyg- och rymdindustrin med bas i Trollhättan. Under hans ledarskap har företaget fortsatt att driva innovation samtidigt som man arbetar aktivt för att främja inkludering och mångfald inom organisationen. GKN Aerospace strävar efter att skapa en arbetsmiljö där alla medarbetare känner sig välkomna och ges möjlighet att bidra fullt ut, något som Martin ser som avgörande för att stärka både företagskulturen och konkurrenskraften.
Tidigare har Martin varit VD för Innovatum Science Park, där han bidrog till att främja innovation och tillväxt för regionens företag. Utöver sina erfarenheter som företagsledare har han också drivit eget företag. Han är engagerad i utbildningsfrågor som styrelseledamot för Högskolan Väst och bidrar till utvecklingen av lokal talang och kompetens. Privat är Martin trebarnspappa och aktiv i sin hemstad Trollhättan. Han är fotbollstränare för Trollhättan BoIS och förgyller fritiden som amatörmusiker i coverbandet BC Rajder.
AI och människan
Helena Tronner (VD, Knowit Solution Datalytics) guidar oss genom möjligheter och utmaningar med AI för ledare och inom HR. Vilka etiska överväganden krävs för att AI ska bidra till rättvisa och inkludering, snarare än att förstärka fördomar? Vi diskuterar de senaste trenderna; ifall AI kan ersätta människor, vilka nya kompetenser som behövs i framtiden, samt hur organisationer strategiskt bör tänka kring implementering av AI. En genomgång av de senaste trenderna och insikter om balansgången mellan AI, bias och rättvisa väntar.
Helena Tronner är psykolog med fokus inom arbets- och organisationspsykologi samt expert på mänskligt beteende i organisationer. Hon initierade och ledde arbetet som transformerade Knowit från att vara listad som en av Sveriges sämsta börsnoterade företag på inkludering och jämställdhet till att, fyra år senare, bli prisbelönad som Sveriges mest inkluderande och jämställda börsbolag. Genom att fokusera på ledarskap och kultur lyckades hon driva förändringar där tidigare initiativ inte nått fram. Idag är Helena VD för Knowit Solution Datalytics, ett bolag med fokus på data, analys och AI. Hon är en eftertraktad föreläsare inom mångfald, inkludering, psykologi, ledarskap, förändringsprocesser och de mänskliga aspekterna av AI.
Amela är en driven, stark affärskvinna och författare. Hon var en av Skånes ledande politiker, drev hårt frågor kring innovationsupphandlingar och har bland annat blivit tilldelad utmärkelsen ”årets politiker”. Idag har hon gått över till näringslivet där hon besitter flera ledande positioner, bland annat som koncernchef och styrelseledamot i både finans- och fastighetsbranschen.
Amela föddes i Bosnien. Hon tvingades fly till Sverige och livet i det nya landet blev ingen dans på rosor. Känslan att bli bemött som en främling försvinner aldrig. Amela brinner för att skapa ett inkluderande Sverige som tar tillvara på alla människors drivkraft och potential.
Gabriel brinner för mångfald och inkludering och arbetar för att frigöra potentialen hos individer som ofta förbises, med visionen att skapa en inkluderande framtid. Han är tidigare nominerad till H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare 2022. Gabriel är vd och grundare av den digitala marknadsföringsbyrån GO MO Group, med kontor i Sverige, England och Indien. Sedan starten 2013 har bolaget utsetts till Gasellföretag och expanderat internationellt, med kunder som Volvo och Atlas Copco. Utöver sitt arbete i GO MO Group är Gabriel aktiv i flera styrelser, bland annat i Destination Invest, som använder riskkapital för att stänga gapet mellan utanförskap och innanförskap. Destination Invest binder samman investerarnas krafter med entreprenörernas och det lokala ekosystemet för att skapa nästa generation förebilder och främja social hållbarhet.
Alexandra Pascalidou är prisbelönt journalist, författare, programledare, dramatiker och föreläsare. Den 25 februari kommer hon medverka som moderator och leda oss genom scenprogrammet.
”Alla människor borde få förutsättningar att komma in i arbetslivet, få utvecklas, få bidra och verka till sitt och vårt samlade välstånd. Men eftersom inte alla människor har samma villkor, chanser och nätverk så behöver vi hjälpas åt. Vi behöver lyfta affärs- och samhällsnyttan i mångfalden och inkludering och visa hur den gynnar oss alla i slutändan”.
Registrering och kaffe (08:15-09:00)
Välkomna – ett starkare Trollhättan
Peter Eriksson (Kommunstyrelsens ordförande) och Helena Lindahl (grundare, Opportunity Day) hälsar välkomna till dagen. Programmet modereras av Alexandra Pascalidou.
Standup comedy – Typiskt Svenskt
Standupcomedy med Kadir Meral om aktuella samhällsfrågor, om kulturmöten och om vardagslivet i Sverige. Kadir lyfter stora frågor och iakttagelser på ett humoristiskt och tänkvärt sätt. Genom att improvisera och interagera med publiken skapar han en “här och nu känsla” med mycket skratt, värme och en underton av allvar.
Från goodwill till affärskritiska frågor
I detta panelsamtal möts Nina Selaner (VD, Nevs), Martin Wänblom (VD, GKN Aerospace), Amela Hodzic (koncernchef, författare) och Gabriel Ghavami (VD, GoMo Group) för att utforska hur mångfald och inkludering (D&I) kan förvandlas till en kraftfull affärsstrategi. Diskussionen fokuserar på hur företag kan dra nytta av olika perspektiv och hur breddad syn på kompetens är avgörande för strategisk kompetensförsörjning. Genom konkreta exempel visas hur mångfald driver både lönsamhet och innovation på lång sikt. Samtalet modereras av Rudolf Antoni (Regionchef, Svenskt Näringsliv)
Rundabordssamtal, paus och mingel
AI och människan
Helena Tronner (VD, Knowit Solution Datalytics) guidar oss genom möjligheter och utmaningar med AI för ledare och inom HR. Vilka etiska överväganden krävs för att AI ska bidra till rättvisa och inkludering, snarare än att förstärka fördomar? Vi diskuterar de senaste trenderna; ifall AI kan ersätta människor, vilka nya kompetenser som behövs i framtiden, samt hur organisationer strategiskt bör tänka kring implementering av AI. En genomgång av de senaste trenderna och insikter om balansgången mellan AI, bias och rättvisa väntar.
Rundabordssamtal
Det sårbara ledarskapet
Genom att våga visa din egen sårbarhet öppnar du dörren för äkta kommunikation, ömsesidig respekt och förtroende. Med hjälp av inspirerande berättelser från framstående ledare och experter inom området, belyser Charbel Gabro (föreläsare, inspiratör) vikten av att våga vara genuin och ärlig i din kommunikation och beslut. Med interaktiva övningar får du möjlighet att reflektera över din egen relation till sårbarhet och hur du kan använda den för att skapa en mer meningsfull och effektiv arbetsmiljö. Oavsett om du är en erfaren ledare eller ny i rollen som chef, kommer showen att inspirera dig att omfamna sårbarheten som en nyckel till framgång och tillfredsställelse i ditt arbete.
Mingellunch (12:00-13:00)
Mässa och jobbmatchning öppnar (12:45)
KL. 11.30 – 13.00. 895 kr inkl. moms, begränsat antal platser.
För er som önskar starta dagen med nätverkande ges möjlighet att delta i nätverkslunchen Dela erfarenheter, möt nya kontakter, lyft frågor och tankar kring inkludering genom jobb. Biljetten gäller för inträde i O-zone med tillhörande lunch.
Brobacken 10
44330 Lerum
info@opportunityday.se