Opportunity Day

HUR SÖKER JAG JOBB?

Själva processen kring jobbsökande är viktig. Här går vi igenom hur du optimerar dina chanser att väcka intresse i samband med din ansökan, och hur du undviker några av de allra vanligaste fallgroparna. Vi fördjupar oss även i ditt ”varför”. De allra flesta människor behöver arbete för att ha råd med hyra och mat. Men vad vill arbetsgivaren höra? Vi tittar närmre på hur frågan ”varför” man söker tjänsten och ”varför” man är intresserad av just det specifika företaget kan hjälpa dig att fånga arbetsgivarens intresse.

CV

De flesta jobb kräver att du skickar in ditt CV. Tanken är att i kortfattat format visa att du har rätt erfarenheter och kvalifikationer för tjänsten, och vara tillräckligt intresseväckande för att ta dig vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen. Var noga med stavning, grammatik och utseende i din ansökan. Anpassa ditt CV efter det specifika jobbet du söker, och strukturera upp det med tydliga rubriker så att arbetsgivaren snabbt får en bra överblick av din profil. Det finns många mallar och tips online, till höger finns några länkar till mallar vi tycker är bra.

PERSONLIGT BREV

I ditt personliga brev fokuserar du på din motivation att söka tjänsten: varför söker du jobbet och varför bör företaget välja just dig. Du ska alltså anpassa ditt personliga brev efter varje jobb du söker. Utgå från den specifika jobbannonsen och lyft fram dina erfarenheter och egenskaper som efterfrågas av företaget med en motivering av hur du kommer bidra till verksamheten. Håll dig kort, slagkraftigt och visa arbetsgivaren att du är intresserad genom att veta mycket om dem och anpassa texten utifrån deras intresse och perspektiv. 

MALLAR FÖR PERSONLIGT BREV

ring.jpg

RING OCH / ELLER MAILA IHOP MED DIN ANSÖKAN


Att sticka ut ur mängden är ofta det svåraste. Vad kan du göra för att få rekryteraren att titta extra på din ansökan? Att ringa innan du skickar in din ansökan ökar ofta chanserna till intervju. Samtalet handlar om att bygga relation och få rekryteraren nyfiken på din ansökan. 


Var kärnfull, respektera rekryterarens tid genom att vara förberedd och ställ relevanta frågor. Exempel på frågor kan vara sådant som ej framgår i annonsen, men ändå är relevant för tjänsteutövandet. Te.x. vem trivs hos er/hur ser arbetsgruppen ut/hur ser ni på kandidater med min kompetens-profil? Förbered dig inför samtalet med att läsa på om företaget. Lusläs hemsida och jobbannonsen och förbered dina frågor. Se en kort video om att ringa till rekryteraren >

MOTIVERA DITT ”VARFÖR”

Två ”varför” är viktiga när du söker ett jobb. Varför vill du vara på just det här företaget, och varför vill du ha just den här tjänsten. Kan du i ett tidigt skede lyckas formulera det här för arbetsgivaren är det mer troligt att de tittar extra på din ansökan och profil. De allra flesta människor behöver ett arbete för att kunna betala hyra och mat. Men det är sällan det arbetsgivaren vill höra. Här är vår erfarenhet att ett av de vanligaste misstagen görs. Många jobbsökande vill visa sin arbetsmoral, sin ödmjukhet och sitt engagemang genom att berätta för arbetsgivaren att de kan ”ta vilket jobb som helst”. Detta resulterar ofta i att man väljs bort, då arbetsgivaren inte känner sig utvald eller ser den sökandes motivation att bli en del av just deras företag. Så, vad ska man göra istället?

varför-1.jpg

Varför vill du vara på just det här företaget?
Här behöver du göra research, hitta företagets själ. Läs på hemsidan om företagets kärnvärden, vision, uppdrag. Motivera varför du – oavsett position – vill vara en del av just den resan och det arbetet företaget gör. Många företag har information på sin hemsida som ger en bild av vad företaget står för och vart de vill. Läs under sektioner som ”om oss”, 

”våra kärnvärden”,  ”vår vision” för att få tips.

 

Varför vill du ha just den här tjänsten?
Här handlar det om att läsa tjänstebeskrivningen och motivera att du är rätt person, utifrån de krav och önskemål de beskriver i annonsen. Genom att hitta exempel på egenskaper och prestationer hos dig som företaget beskriver att de söker gör du dig mer relevant.

arbetsgivaren är det mer troligt att de tittar ext på din ansökan och pr
of

LÄS MER OM ATT HITTA DITT ”VARFÖR”

 

Söka jobbmotivering >
Läs mer om jobbintervjun hos TNG >

 

FLER JOBBSÖKARTIPS