Opportunity Day

O-zone 20 oktober 2025:
seminars, talks and mingle lunch

Diversity, equality and inclusion should be an integral part of every modern organisation's strategy. The O-zone stage programme is a springboard for employers and management teams seeking knowledge and strategies to successfully secure skills and develop their business through greater inclusion.

Speakers and programme

Under förmiddagen utgår vi från näringslivets behov och besökaren ges möjlighet att lyssna till experter och gästföreläsare belysa olika inriktningar kopplat till mångfald och inkludering.

Genom sin karriär som organisationskonsult har Helena Tronner transformerat över 70 organisationer. Helena är psykolog och expert på mänskligt beteende i organisationer. Hon besitter en gedigen erfarenhet av att skapa hållbara resultat och affärsvärde genom ledarskap, utveckling och kontinuerliga förbättringar. Helena Tronner knyter i sin programpunkt samman psykologiska teorier med praktiska erfarenheter och belyser de nyckelfaktorer som krävs för att lyckas med förändring – särskilt i riktning mot en mer inkluderande kultur.

Berivan Mohammed (grundare, Mångfaldsbyrån) har gedigen erfarenhet från näringslivet, framför allt från rekryteringsbranschen. Hon har suttit i bolagsstyrelser och koncernledningar, haft personalansvar och drivit enheter som omsatt flera hundra miljoner kronor. Privat har hon erfarenhet av att komma till Sverige som flykting. Berivan är en flitigt anlitad föreläsare inom mångfaldsfrågor och hon har i flera år bidragit till programmet Tankar för dagen i Sveriges Radio P1. Idag är hon verksam som VD för Mångfaldsbyrån, vars mål är att skapa affärsnytta för företagen, individuell nytta för nyanlända och samhällsnytta för oss alla.


Berivan medverkar i panelen ”från filantropi till strategi – förändring som syns på sista raden”.

”Det finns en uppfattning om att ett land kan ha antingen en hållbar välfärdsstat eller höga invandringsnivåer. Men den synen är fel, för det går att ha båda.” säger Peo Hansen, Profefssor i statsvetenskap vid Linköpings universitet.

 

Är det verkligen en förlustaffär att ta emot flyktingar och har det verkligen kostat oss? Genom den moderna penningteorin (på engelska: Modern Monetary Theory) bevisar Peo Hansen att vårt sätt att se på ekonomi i relation till migration är både omodernt, felaktigt och rent skadligt. För människorna och för statsfinanserna.


Peo Hansen är professor i statsvetenskap vid Institutet för Forskning om Migration, Etnicitet och Samhälle (REMESO), Linköpings universitet. Han forskar om EU och den europeiska integrationen, med betoningen lagd på frågor om migration, ekonomi, historia och geopolitik. Han har bl.a. skrivit böckerna Migrationsmyten: Sanningen om flyktinginvandringen och välfärden – ett nytt ekonomiskt paradigm; A Modern Migration Theory: An Alternative Economic Approach to Failed EU Policy; och Eurafrica: The Untold History of European Integration and Colonialism (med Stefan Jonsson). 

2023 fick Peo ett hedersomnämnande i utmärkelsen ”Best Book in European Union Studies” som delas ut av European Union Studies Association, EUSA, för sin bok A Modern Migration Theory: An Alternative Economic Approach to Failed EU Policy.

Institutet REMESO bedriver forskning inom migration, etnicitet och samhälle utifrån flera perspektiv – individuell erfarenhet, lokalsamhällets utveckling och det civila samhällets relation till arbetsmarknadens förändringar, medborgarskap och välfärd.

Gabriella Fägerlind arbetar med jämställdhet, mångfald och inkludering på arbetsplatser sedan 1999, och är författare bl.a. till boken Mångfald i praktiken – handbok för inkluderande arbetsplatser. På Opportunity Day föreläser Gabriella om hur omedvetna preferenser – eller unconscious bias – påverkar beslut i rekrytering, feedback, utvecklingsmöjligheter och vardaglig kommunikation, ofta utan att vi märker det. Vi får även lyssna till Gabriella i panelsamtalet ”Från filantropi till strategi” där hon pratar om vinster, mätbarhet och svenska bolags inkluderingsarbete satt i en internationell kontext.

Anna Dyhre är inte bara en göteborgare i hjärtat. Hon är även en av landets
vassaste experter inom Employer Branding, författare och moderator.

Med ett stort samhällsengagemang och breda kunskaper inom politik, juridik och HR leder Anna oss genom scenprogrammet och vi kan väna oss närvaro och skärpa varvat med en stor dos humor.

Abbe Alzarzour är föreläsare, inspiratör och kommunikatör på Almega. – Jag vill inspirera unga till att, oavsett bakgrund, våga tro på sig själva och att leva med känslan av att ingenting är omöjligt.

Abbe kom till Sverige med mamma, pappa och fyra systrar 2016. Idag är han 21 år, arbetar på Almega och är årets vinnare av kungens pris ”Kompassrosen”. Under förmiddagen delar Abbe en berättelse fylld av kämparglöd och kulturkrockar om sin och familjens resa från Syrien till Karlskoga. Han medverkar även i panelsamtalet ”Please mind the gap”.

Med en bakgrund som civilekonom, flera år inom privat näringsliv och gatutidningen Faktum har hon lång erfarenhet av att arbeta i gränslandet mellan affärsvärlden, samhällsförändring och socialt entreprenörskap. Med övretygelsen om att arbete är den främsta inkörsporten till samhället – och att en inkluderande arbetsmarknad gynnar både individer, företag och samhället i stort startade Helena Lindahl Opportunity Day för snart 10 år sedan. Genom Opportunity Day har hon etablerat en plattform som bidrar till en breddad syn på kompetens och möjliggör konkreta möten mellan arbetsgivare och framtida medarbetare.

En tredjedel av Sveriges befolkning har utrikesbakgrund och denna grupp kommer inom ett decennium att utgöra 1,8 miljoner av den arbetsföra befolkningen Samtidigt påverkas fortfarande chanserna till ett jobb negativt av faktorer som etnicitet, dialekt, icke-svenskklingande namn och trostillhörighet. Ahmed medverkar i panelsamtalet ”Please mind the gap”

Ahmed Abdirahman är en samhällsledare och social entreprenör, mest känd som grundare av politikerveckan – Järvaveckan. Född i Mogadishu, Somalia, flyttade Ahmed till Sverige 1998 som flykting. Idag är han en prisad ledare, sommarpratare och Ahmeds ledarskap och engagemang har uppmärksammats på internationell nivå. Han har utsetts till President Obama Leader av Obama Foundation. Dessutom har han utsetts till ledamot i Nordiska Ministerrådets expertråd för integration.

Genom Järvaveckan Research har Ahmed Abdirahman tillsammans med PwC författat rapporten ”Näringslivet: mångfald och inkludering 2025”.

Trots tuffare konjunkturläge är behovet av arbetskraft i Västsverige skriande inom en rad olika branscher. Många företag som försöker rekrytera men misslyckas. Vad får detta för konsekvenser för samhällsekonomin och konkurrenskraften? Här reder vi ut hur efterfrågan på kompetens ser ut i olika branscher och lyfter ett antal exempel på hur man som företagsledare kan undvika att vaska den kompetens man behöver. 

Rudolf Antoni är sedan 2019 regionchef för Svenskt Näringsliv Västra Götaland. Rudolf anslöt från en roll som vice vd och näringspolitisk chef på Fastighetsägarna GFR, en roll som han haft sedan 2014.

Registrering, mingel och kaffe


Välkomna


Anna Dyhre, moderator och Helena Lindahl, grundare Opportunity Day


Från flykt till framtid

Vad unga ledare lär oss om Sverige idag

Abbe Alzarzour vill bygga broar i samhället. Han kom till Sverige med mamma, pappa och fyra systrar 2016. Idag är han 21 år, arbetar på Almega och är årets vinnare av kungens pris ”Kompassrosen”, ett pris som delas ut till unga ledare från olika delar av samhället som visat prov på mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga. Abbe delar sin berättelse fylld av kämparglöd och kulturkrockar om sin och familjens resa från Syrien till Karlskoga.


Please mind the gap

Om kapitalet vi slösar bort när kompetens står utanför arbetsmarknaden

Samtidigt som svenska företag brottas med kompetensbrist, står tusentals människor – med erfarenhet, driv och utbildning – ofrivilligt utanför arbetsmarknaden. Det är ett slöseri med talang, ett hot mot Sveriges konkurrenskraft och en fara för sammanhållningen i samhället. Vi dyker ner
i demografi, attityder från arbetsgivare och samhälls-kostnaderna.


Participants:

Ahmed Abdirahman (grundare Järvaveckan),
Peo Hansen (professor, författare),
Rudolph Anthony
 (regionchef, Svenskt Näringsliv)
Abbe Alzarzour (Föreläsare, Almega)


Round table discussions


Stäng av autopiloten och gör medvetna val 

Omedvetna preferenser – eller unconscious bias – påverkar beslut i rekrytering, feedback, utvecklingsmöjligheter och vardaglig kommunikation, ofta utan att vi märker det. Gabriella Fägerlind (inkluderingsexpert, författare) ger dig som åhörare förståelse för vad bias egentligen är, hur de uppstår, och framför allt: hur du kan gå från omedvetna mönster till medvetna, strategiska val.


Från filantropi till strategi

Förändring som syns på sista rade

Organisationer som vågar utmana invanda normer och aktivt arbetar inkluderande stärker sin innovationskraft, konkurrenskraft och attraktionsförmåga. Panelen delar konkreta erfarenheter och insikter om hur organisationer kan göra förändringsresan – och varför ledning och styrelse bör driva frågan framåt. Med insikter från både svensk och internationell kontext lyfts praktiska perspektiv och affärsmässiga argument för varför inkludering ska upp på ledningens agenda.


Participants:

Berivan Mohammed (Grundare och VD, Mångfaldsbyrån)
and Gabriella Fägerlind (inkluderingsexpert, författare).


Round table discussions


Så lyckas du med transformationen

Vill du skapa en inkluderande kultur som frigör potentialen i hela organisationen – och samtidigt bidrar till ökad lönsamhet? Helena Tronner (leg. psykolog och expert på transformation) knyter samman forskning med praktiska exempel och visar vad som krävs för att lyckas skapa en mer inkluderande kultur. Med fokus på förändringsledning får du konkreta verktyg för att hantera motstånd, skapa engagemang och utveckla ett inkluderande ledarskap.


Avslut och mingellunch 

Registrering, mingel och kaffe (08:15 - 09:00) 

Välkomna – Anna Dyhre, moderator och Helena Lindahl, grundare Opportunity Day

Från flykt till framtid - Vad unga ledare lär oss om Sverige idag

Maria Groschopp Dellwik, Head of Listings Services, NASDAQ / Anette Andersson, Senior Sustainability Investment Specialist, SEB Asset Management

Från flykt till framtid – vad unga ledare lär oss om Sverige idag
Abbe Alzarzour vill bygga broar i samhället. Han kom till Sverige med mamma, pappa och fyra systrar 2016. Idag är han 21 år, arbetar på Almega och är årets vinnare av kungens pris ”Kompassrosen”, ett pris som delas ut till unga ledare från olika delar av samhället som visat prov på mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga. Abbe delar sin berättelse fylld av kämparglöd och kulturkrockar om sin och familjens resa från Syrien till Karlskoga.

Vulnerable leadership

Charbel Gabro, lecturer and inspirational speaker. 

By daring to show your own vulnerability, you open the door to genuine communication, mutual respect and trust. Using inspiring stories from prominent leaders and experts in the field, Charbel Gabro highlights the importance of daring to be genuine and honest in your communication and decisions.
Through interactive exercises, you will have the opportunity to reflect on your own relationship with vulnerability and how you can use it to create a more meaningful and effective work environment. Whether you are an experienced leader or new to the role of manager, the show will inspire you to embrace vulnerability as a key to success and fulfilment in your work.

A journey about potential, prejudice and leadership

Hosni Teque-Omeirat, President and CEO, Eniro

Hosni Teque-Omeirat takes us on a personal journey from his childhood as a refugee to a successful career as a stock exchange CEO. How does business risk missing out on valuable skills through preconceptions? How can we recognise the potential of each individual and build a Sweden for all? What exactly is a scraper? With insights from his own journey, he shares the challenges and lessons that have shaped him, and how these experiences have influenced his approach to leadership and recruitment.

BOLD - strategic HR in a new era

Katarina Berg, General Manager Sweden, CHRO & GWS, Spotify

How can HR become more courageous in their work? To meet the needs of an ever-changing world, HR has an important role to play. How to build a work environment where creative and passionate people can be their best selves, have fun and develop great careers. Whether it's tackling a challenging change project or finding the right people for key positions, strategic HR work is crucial. By opening the doors to all candidates, with diverse backgrounds and experiences, companies can increase their competitiveness and innovation.

The programme will be updated throughout the autumn.

VISIT OPPORTUNITY DAY

21 October 2024, Clarion Hotel Post

The idea of Opportunity Day is simple: we inspire and facilitate companies to make good choices. If more foreign-born jobseekers enter the labour market, it benefits companies, society and individuals. On 21 October, it's time for this year's Opportunity Day. Find out more and sign up to be part of the day.

How will Sweden's demographics develop in the next 10 years? How can a doll affect prejudice and discrimination? What does the demand for skills look like in different industries? And what role does the media actually play in our choices and decisions in a recruitment?

You will get the answers on Opportunity Day, we alternate seminars with round table discussions.

The day gathers Gothenburg citizens - leaders and decision-makers from the business world, politicians and job seekers - from various sectors of society to jointly tackle the question of how Gothenburg can become a more inclusive city where all resources are used. 

Program O-zone

21 Oct 2024, 09.00-14.45

See previous years' speakers. Download the programs as PDF:

Mingle lunch

After the seminars in the O-zone, we will serve a mingle lunch for those who wish to continue the conversations and networking. Only pre-booked and limited number of seats.

Book the ticket here

Media partner

Knowledge partner

Network partners

SEMINARS AND NETWORKING LUNCH

KL. 11.30 a.m. – 1 p.m. SEK 895 incl. VAT, limited number of places.

For those of you who wish to start the day with networking, you are given the opportunity to participate in the networking lunch. Share experiences, meet new contacts, raise questions and thoughts about inclusion through work. The ticket is valid for entry into the O-zone with an accompanying lunch.