Opportunity Day

Opportunity Day Göteborg 2019 
Clarion Hotel Post 31 okt

play-button-2.png
Se trailern från 2019 här

Publikrekord med drygt 1000 utrikes födda jobbsökande och 28 rekryterande företag från varierande branscher. På scen i O-zone stod 15 talare och i publiken satt 300 besökare från näringsliv och offentlig sektor. Som nyhet presenterades ”The Box”, en samtalsaktivitet inspirerad av ”humans of New York”, framtagen att föra Västsveriges invånare närmre varandra genom goda samtal.

2019 PARTNERS, SPONSORER och MEDVERKANDE:

Talare Från Opportunity Day Göteborg 2019

Jonas Gustavsson är VD och koncernchef på ÅF Pöyry sedan 2017. Med mer än 25 års erfarenhet från industrin och ledande befattningar inom Sandvik, BRP-Rotax, Bombardier och ABB leder han ÅF Pöyrys resa mot visionen ”Providing leading solutions for generations to come. Making Future”.

På ÅF Pöyry arbetar ingenjörer från hela världen, alla passar in och alla bidrar. På ÅF Pöyry vet vi att mångfald bidrar till nya perspektiv, kreativa idéer och nya sätt att diskutera och lösa problem, dessutom finns det ett stort behov av ingenjörskompetens i företaget. Att ta in personer från andra länder är därför ett måste för företagets utveckling och möjlighet att lösa framtidens utmaningar. Idag arbetar två mångfaldscoacher på ÅF Pöyry med att matcha och coacha nyanlända och utlandsfödda ingenjörer med företagets kompetensbehov.
Swedavia äger driver och utvecklar det nationella basutbudet av flygplatser i Sverige. De tio flygplatserna bildar ett system som knyter samman Sverige – och Sverige med världen.

Tove har arbetat med inkluderingsarbete drygt 20 är varav de sista nio åren på Swedavia. Att arbeta på Swedavia, ett företag där inkluderingsfrågan ligger på ledningens bord, har varit otroligt givande och roligt. Att få vara del i detta arbete och att få vara med att driva utveckling är mycket givande. Swedavia arbetar målmedvetet och proaktivt utifrån alla diskrimineringsgrunder för att skapa ett Swedavia som speglar vårt samhälle. Tove har tilldelats ett antal utmärkelser för sitt arbete, 2019 var hon en av finalisterna till Årets Mångfaldschef på chefgalan.
Arbete är den bästa vägen in i ett samhälle. Det skapar förståelse, bygger tillit och river ner fördomar. Därtill bygger hela vårt välfärdssystem på att människor kommer i arbete, var och en efter sin förmåga. Varje människa som inte jobbar, som har kompetenser som inte nyttjas, är ett enormt slöseri med våra gemensamma resurser. Samtidigt har växande och framgångsrika företag såväl som våra samhällstjänster stort behov av kompetens. Vi har inte tid att vänta och vi har inte råd att slösa.    Rudolf Antoni har en bakgrund inom samhällsvetenskaplig forskning på SOM–institutet och har många år varit ledande inom stadsutvecklingsfrågor på branschorganisationen Fastighetsägarna. Idag är han regionchef på Svenskt Näringsliv.
21-åriga entreprenören Negin Azimi är arrangören av TEDxYouth Stockholm, är en eftertraktad föreläsare hos näringslivet och styrelseledamot i SOS Barnbyar. Hon studerar ett kandidatprogram i retorik och har fått utmärkelser som En av Näringslivets Superkommunikatörer, enligt tidningen Resumé. En av Sveriges mest lovande unga företagare, enligt Företagarna. En av tjugo unga stjärnskott att hålla ögonen på, enligt Veckans Affärer. Hon har även utsetts till Sveriges Ungdomsentreprenör.
Sofia Brax är HR-, Kommunikations- och Hållbarhetschef på Collector Bank, där hon driver ett arbete med att implementera hållbarhet i hela affären och företagskulturen. Hon har tidigare varit HR- och Hållbarhetsdirektör på Lindex, där hon utvecklat Lindex till ett modeföretag med hållbarhet högt på agendan. Dessförinnan har hon bland annat drivit förändringsarbete inom Telia och AmuGruppen (numera Lernia).
Måste jag älska varenda jävel? Det är inte lätt att få alla att trivas ihop men större mångfald av olika slag tjänar alla på och det finns knep som gör det enklare. Charlotte har arbetat med och föreläst om mångfaldens möjligheter och utmaningar i 20 år och är en av Sveriges mest anlitade föreläsare inom området
Kadir Meral är författare, föreläsare och komiker. Med sina erfarenheter från sin unika integrationsresa samt sina iakttagelser från dagens mångkulturella samhället ger han sina lyssnare djup insikt samt skapar tankar och reflektioner kring mångfald, integration och etablering av nyanlända. I sina föreläsningar flätar Kadir samman humor och allvar, och påverkar åhörarna både i hjärta och hjärna.

Han är väl påläst och är insatt i dagens stora samhällsfrågor kring integration och mångfald, vilket ger en annan tyngd bredvid hans upplevda erfarenheter.
Marie Fall är Diversity & Inclusion Manager på Västtrafik och en efterfrågad föreläsare. Hon är styrelseledamot i Diversity Charter Sweden, vilket är en del av det europeiska nätverket som stödjs av EU – kommissionen. I sin podcast Inkluderingspodden utforsk ar hon inkludering utifrån olika perspektiv i samtal med modiga människor som gör skillnad på riktigt. Marie drivs av att hitta nycklarna till hur vi skapar inkluderande, balanserade och rättvisa arbetsplatser med ett inkluderande ledarskap
Canan Yasar är Creative Director och grundare av pr
-
byrån Obeya som fokuserar på inkluderande
kommunikation. Föreläsare, kreatör och entreprenör. Nyligen utnämnd till en av näringslivets absoluta
superkommunikatörer för
initiativet All of us där Canan är medgrundare. Nätverket arbetar för mångfald och
inkludering i kommunikationsbranschen
–
med ökad kreativitet som målbild.
Susanne Bruce är Vice VD och COO på Collector Bank, där hon ansvarar för de administrativa och operativa enheterna i bolaget samt verksamheten i de nordiska länderna. Hon har tidigare varit vd för Colligent och för Aptic AB samt grundat och drivit företaget Profact AB. Susanne har ett stort affärsfokus och drivs av att motivera och entusiasmera medarbetare till att leverera över förväntan.
Karin Klingenstierna är moderator, konferencier och sångerska. Hon har medverkat över tusen gånger på svenska och internationella event.   ”Att komma ut i arbetslivet ökar självkänslan och ger möjlighet att styra sitt liv och påverka sin framtid. Vi bygger dessutom välfärd och samhörighet genom att människor arbetar. Det finns jobb och de som vill ha dem , så låt oss alla släppa sargen och med öppet sinne se hur vi kan ta i bruk all kompetens som finns, som Sverige verkligen behöver!”