Opportunity Day

Opportunity Day Göteborg 2022 
Clarion Hotel Post 14 nov 

play-button-2.png
Se trailern från 2021 här

Efter uppehåll år 2020 på grund av pandemin kunde vi äntligen fira ett efterlängtat 5-års jubileum. Deltagarbegränsningar på grund av covid-19 gjorde att 500 utrikesfödda jobbsökande mötte 20 rekryterande företag. På scen medverkade Petter Stordalen (Ägare och grundare, Nordic Choice Hotel), Azita Shariati (VD, Anicura), Zinat Pirzadeh (komiker och författare) med flera. Bland de drygt 300 åhörarna var främst näringslivet från Västra Götaland representerat.

2022 PARTNERS, SPONSORER och MEDVERKANDE:

Träffa oss på mässan

I anslutning till seminarierna och jobbmatchningen når du mässan. Möt aktörer med målet att öka matchningen på arbetsmarknaden. Utställarna erbjuder mentorskapsprogram, rusta och matcha-tjänster, praktikförmedling, CV-skrivning, information om yrkesväxling med mera. 

A-Karriär är en privat arbetsförmedling med över 40 års erfarenhet av att hjälpa arbetssökande inom olika branscher att hitta sitt drömjobb. Vi hjälper dig som är arbetssökande att hitta ett jobb eller en utbildning som passar dina tidigare erfarenheter, förutsättningar och behov som leder till en långsiktig lösning för dig på kortast möjliga tid. Vi har goda kontakter på arbetsmarknaden och inom vår egen företagsgrupp har vi bemanning och rekrytering inom logistik, bygg, administration, chefspositioner och specialisttjänster. 

En privat arbetsförmedling som skapar jobbmöjligheter!
EnRival sätter människor i arbete och verksamheter i rullning. Det har vi gjort sedan starten 2005. Vi hjälper dig som står utanför arbetsmarknaden att ta dig dit. Samtidigt ser vi till att du som är företagskund får den kompetens du behöver för att få dina behov uppfyllda. 

Jobbsprånget är Sveriges största praktikprogram för nyanlända akademiker. Sedan 2016 har vi matchat kompetensen hos nyanlända akademiker med kompetensbehoven hos arbetsgivare runt om i hela landet. Programmet är fyra månader långt och riktar sig till akademiker med en examen inom IT, ingenjörsvetenskap, arkitektur, ekonomi, HR eller naturvetenskap. Jobbsprånget finansieras av regeringen via Tillväxverket and Marianne & Marcus Wallenberg stiftelsen.

Help Ukraine in Gothenburg – är en hjälporganisation med ett hjärta av guld och en passion för att göra skillnad. Våra rötter går tillbaka till den 24 februari 2022, när vi grundades som ett svar på rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Idag drivs HUG av medmänsklighet och gemenskap och med stöd från Göteborgs invånare. Vi driver tre center här i Göteborg som hjälper tusentals flyktingar att hitta en plats i det svenska samhället. Vi arbetar aktivt med inkluderande arbetsmarknad, jobbmatchning, integration och psykosocialt stöd samt gemenskap.

Uppdraget för #CareConnectWithUkraine är att ge stöd och hjälp till ukrainare som har flytt från kriget och är i åldern 16 till 64 år. Vi strävar efter att bygga broar mellan företag och ukrainare, erbjuda vägledning om arbetsmarknadsmöjligheter, utbildning och en mängd olika aktiviteter. Vi är en integrerad del av ’Empower UA’-projektet, finansierat av Svenska ESF-rådet och leds av Help Ukraine Göteborg.

Bräckegymnasiet validerar tillsammans med BYN region Väst yrkesmän inom byggsektorn i Göteborgsområdet. Genom validering kan man nå ända fram till ett yrkesbevis och en tryggad framtid. Vi har även ett stort nätverk av företag i regionen som är i behov av duktiga yrkesmän.

Samjobb arbetar med arbetsförmedlingens tjänst Rusta och Matcha, med uppdraget att vägleda personer som är arbetslösa att komma ut i arbete eller studier. Vi förser också verksamheter och företag med den kompetens de har behov av.

Medborgarskolan är ett av Sveriges tio studieförbund. Vi är en ideell förening utan eget vinstintresse. Det gör att vi alltid har våra deltagares bästa för ögonen. Vi erbjuder mötesplatser där människor kan träffas, skapa, dela och lära. Vår verksamhet är partipolitiskt och religiöst obunden. Med folkbildning, uppdragsutbildningar och skolverksamhet engagerar vi många människor i hela landet – från norr till söder. Medborgarskolan vilar på en stark, humanistisk grund som består av fyra kärnvärden: Individen i centrum, Utveckling i samverkan, Ömsesidig respekt och Kunskapens egenvärde.

Vi grundades 2018 med en vision att hjälpa människor att komma i arbete och skapa en meningsfull tillvaro. Vägen dit ser olika ut men med vår erfarenhet, lokala förankring och samarbeten med kända partners, ser vi till att erbjuda vägledning och effektiva åtgärder genom hela processen för att våra kandidater ska nå sin fulla potential. Ibland innebär det språkutbildning, komvux, vidare studier eller matchning mot mer specifika yrken. Men oavsett åtgärd ser vi till att finna den mest effektiva vägen till en sysselsättning. För vi vet att både kompetenshöjdande studier och ett varaktigt jobb bidrar till att minska utanförskapet samt skapa värde för individen och verksamheten.

Support Group startade som ett initiativ i Sveriges största asylläger 2014 och två år senare blev det en officiellt registrerad som en europeisk organisation. Support Group Networks målgrupp är asylsökande, flyktingar, invandrare och migranter, nyanlända. SGN samarbetar med lokala samhällen, kommuner, föreningar, frivilligorganisationer, grupper och enskilda volontärer. SGN är en partner i projektet Helhetslyftet som erbjuder insatser för tredjelandsmedborgare för att stärka språkutveckling i svenska, förbereda för inträde på arbetsmarknaden och öka känslan av delaktighet i samhället.

Öppet Hus är en ideell förening för mångfald som är politiskt och religiöst obunden. I mer än 14 år har vi sammanfört unga vuxna med utländsk bakgrund, majoriteten har varit i Sverige relativt kort tid, med en personlig mentor i arbetslivet. Det är genom kontakter och nätverk som man ofta får ett arbete inom sin bransch. Vi fokuserar på att matcha personer utifrån yrkesinriktning, utbildning och framtida karriär för att få det ultimata resultatet där våra adepter får en engagerad samtalspartner, som kan bli en värdefull referens och dörröppnare till arbetsmarknaden. Vi har nära kontakt med näringslivet och kan tillföra mycket internationell kompetens till företagen. Vi är verksamma i Göteborgsområdet. Öppet Hus erbjuder gratis yrkesinriktade mentorprogram och mötesplatser för breddat nätverk, arbetsmöjligheter, inspiration och personlig utveckling. Mentorprogrammen pågår ett år och startar löpande under året.

Skyddsvärnet Göteborg bedriver bland annat halvvägshus för kriminalvårdens klienter, lägenhetsavdelning med stöd och habilitering, skyddat boende för utsatta kvinnor, boende för ukrainska flyktingar, två ungdomscenter och en skyddsbuss som arbetar trygghetsskapande på stan under helgnätter. Vi har också en socialmedicinsk mottagning med psykolog, sjuksköterska och psykiater samt en verksamhet på Ringön där vi erbjuder arbetsträning och social gemenskap med inriktning på båtar och återbruk vilket vi kommer att prata om på Opportunity Day.
Vi brinner för förbättrad matchning mellan arbetsgivare och arbetssökande, och med hjälp av våra tjänster minskar vi arbetslösheten i Sverige och säkerställer rätt person på rätt plats: Via våra kanaler i sociala medier såsom Facebook, Instagram och TikTok ger vi tips, inspiration och interagerar med våra följare. Genom våra rekryteringstjänster söker vi specifika kompetenser till företag som är i behov av personal. Som leverantör av matchningstjänster rustar och matchar vi arbetssökande i sin resa mot jobb eller utbildning. Teamet bakom HelloLilly har lång erfarenhet av rekrytering, headhunting, arbetsmarknadsinsatser och digitalisering.

Att jobba på Lidl är inte som något annat. Men vi har heller aldrig velat vara som någon annan. Vi är ett svenskt företag i en stor internationell familj och en del av Europas största dagligvaruhandel. Med mer än 5 500 medarbetare över hela Sverige försvinner du ändå inte i mängden. Istället hjälper du oss att göra vår fantastiska resa möjlig. Övertygade om att bra och hållbar mat, av högsta kvalitet, inte ska kosta skjortan – Vi växer mer än dubbelt så snabbt som resten av branschen. Bli en del av TeamLidl!

Där du som söker jobb och ni som söker personal möts! På Jobbpunkten brinner vi för lyckade matchningar mellan arbetssökande och arbetsgivare. Vi har sedan 2016 arbetat med att hjälpa människor ut i hållbara anställningar och studier som leder till anställning. Med gedigen erfarenhet från både den privata och offentliga sektorn kan vår kompetenta personal erbjuda personligt stöd och aktiviteter som tar dig närmare din framtida sysselsättning. Vi har dessutom ett stort kontaktnät bland lokala och nationella arbetsgivare inom flera olika branscher vilket gör det lättare för oss att matcha dig med rätt arbetsgivare.

Re:Shift är ett omställnings- och utbildningsföretag som genom kunskap, företagskontakter och lokalt engagemang hjälper sina deltagare och uppdragsgivare att uppnå sina mål. Vi jobbar med nyanlända i Sverige, folk som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid men även de som vill byta bana mitt i livet. Behoven är olika, och våra lösningar likaså. Genom Re:Shifts professionella och erfarna handledarskap hjälper vi bland annat till med att hitta och söka jobb, utbildning eller praktikplatser, individuella utvecklingsmöten och seminarier.

Opportuntiy Day startade 2016 och jobbar för att skapa en mer inkluderande arbetsmarknad. Vi vill med vårt arbete motivera och underlätta för företag att rekrytera med inkluderande. Vårt arbete drivs genom opinionsbildning – att sprida goda exempel, forskning och “know how” samt genom att skapa mötesplatser och bygga nya nätverk. Nätverket “Opportunity Community” är en språngbräda för organisationer som vill öka sin konkurrenskraft med hjälp av större inkludering och fler perspektiv kring bordet. Under året arrangerar vi kunskapsseminarium, workshops och mingelträffar med målet att ni som medverkar ska ges tillgång till både kunskap och nya kontakter.

Talare Från Opportunity Day Göteborg 2022

Serneke verkar i en hittills mansdominerad bransch. Därför är frågor kring mångfald och inkludering i fokus i bolagets utvecklingsarbete för att attrahera nästa generation samhällsbyggare. Lyssna till Ola Serneke (Grundare och VD) berätta mer om hur Serneke ända sedan starten haft en grundläggande ambition att bidra till en positiv utveckling av samhället, och hur det tar sig form i den dagliga verksamheten. 

Muna Idow, VD och Grundare för Mermaid Simskola, är född i Somalia och uppvuxen på ett flertal platser i Afrika. Till Sverige och Göteborg kom hon för sex år sedan. Under sin skoltid startade hon UF-företaget Mermaid simskola, ett arbete hon belönats med Kompassrosen för. Som ledare är Muna modig och jobbar för att bryta normen kring att muslimska kvinnor inte vanligtvis ses som ledare. ”Jag är en normbrytare och samhällsbyggare entreprenör som vill bidra till ett mer rättvist samhälle och en värld” säger Muna själv om sitt ledarskap.

Led förändring – och få medarbetarna med dig.

Helena Tronner, vVD Knowit Insight Accelerate, har arbetat med jämställdhets- och mångfaldsfrågor sedan 2006 i många olika organisationer och kan bidra med kloka insikter, bra och dåliga exempel från verkligheten och vägledning kring hur man ska lyckas med sitt inkluderingsarbete. Helena är initiativtagare till Knowits genus- och mångfaldsprogram och har drivit arbetet som har tagit Knowit som legat på Allbrights röda lista till att vinna pris som Sveriges mest jämställda börsbolag. Hon föreläser också inom jämställdhet och mångfald på Stockholms universitet.

Hör Helena om;
• Varför det är avgörande för organisationer att arbeta med mångfald och inkludering
• Varför de flesta organisationer misslyckas med sina initiativ
• Varför ledarskapet är avgörande för att skapa en inkluderande kultur

Vad är kompetens 2022?
Rudolf Antoni 

Digitaliseringens intåg på den svenska arbetsmarknaden är sedan länge här. Utvecklingen går snabbt och både företag och politiker måste vara proaktiva för att hänga med. Det gäller även arbetstagare som får ett allt större personligt ansvar. Ju bättre vi kan förstå världen desto smartare kan vi agera och har vi samma världsbild är det lättare att enas om vad som behöver göras.

Vi spanar framtidens arbetsmarknad – vilka kompetenser kommer eftersökas och vilka jobb kommer ställas om? Vilka kulturella värden och förmågor uppvärderas? Hänger gymnasieutbildningar och högskolorna med i förändringen? Kommer det finnas ”enkla jobb” i framtiden? Och behöver begreppet kompetens omdefinieras? 
Ett panelsamtal med:

Åsa Vikner,
RISE och Gabriel Ghavami,
GoMo Grup.
Modereras av Rudolf Antoni, Svenskt Näringsliv

”Man hör på namnet vad Opportunity Day är: här skapas möjligheter! Till bättre affärer, tryggare liv, utveckling och samverkan över gränser vi inte behöver”. För mig är det en ära att vara moderator på Opportunity Day.” Åsa har en bakgrund som kommunikationschef, miljöchef, förändringsledare och organisationskonsult. Idag är hon föreläsare, moderator och facilitator. Hon föreläser om att leda i förändring och konsten att skapa dialog. Åsa är en passionerad vandrare och delar sin tid mellan Sverige och Alperna där hon leder vandringsgrupper. Den 14 november kommer Åsa att vara moderator i O-zone.

Vad är kompetens 2022?
Gabriel Ghavami

Gabriel Ghavami är vd och grundare av den digitala marknadsföringsbyrån GO MO Group som idag har kontor i Sverige, England och Indien. Sedan starten 2013 har bolaget utsetts till Gasellföretag och expanderat internationellt, bland kunderna finns Volvo, Munters och Atlas Copco. Bolaget har ca 85 anställda och är sedan 2022 en del av riskkapital-backade byrånätverket Collaboration Art, där Gabriel Ghavami även sitter i styrelsen. Han dagsaktuell som nominerad till H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare 2022.

Jesper Strömbäck, professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs Universitet, är en av landets ledande medieforskare. Hans forskning handlar bland annat om mediernas bevakning av politik och samhälle, de förändrade medielandskapen och dess betydelse, politisk opinionsbildning och kunskapsresistens. ”Ett samhälle där människor känner sig inkluderade är ett samhälle som tar tillvara på människors resurser, och som därmed växer och utvecklas. Det gäller inte minst på arbetsmarknaden.”

Från man till människa!
Saraclaes Schmidt


Lyssna till en underhållande och interaktiv inspirationsföreläsning om de normer och värderingar som styr våra liv och hindrar oss från att tänka logiskt. De flesta vet att mångfald och oliktänkande är positivt, utvecklande och rent av livsnödvändigt för ett levande samhälle. Trots det tillåter vi rädsla, nedärvda normer och gamla tankesätt styra våra liv. Vem programmerar din hjärna och vem bestämmer vad du ska tycka och tänka? Föreläsningen är en blandning av humor och allvar, fakta och fiktion, inspiration och erfarenhet, med det primära syftet att uppdatera och bredda vårt sätt att tänka. Och att våga reflektera över sig själv och andra – utan att döma.

Människor, organisationer och företag i rörelse frigör stora krafter. Kan vi dessutom koordinera rörelsen framåt får vi ett läge där människor, stad och företag växer i samspel med varandra. Arbetsmarknad- och vuxenutbildningsförvaltningen arbetar idag med att säkra kompetens på olika nivåer vid nyetableringar, för redan anställd personal samtidigt som vi skapar plats för de personer som idag står utanför arbetsmarknaden. Det skapar en situation där alla vinner och där alla kan bidra.


Andreas är förvaltningsdirektör på Arbetsmarknad och vuxenutbildning på Göteborgs stad.

I Framtidens arbetet med att utveckla stadens särskilt utsatta områden är möjligheterna till egen försörjning avgörande. I dessa områden finns människor med stora resurser och förmågor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Inom Framtidenkoncernen är vi beredda att anstränga oss väldigt mycket för att fler ska få arbete. Och som stor arbetsgivare ska vi vara inkluderande och se mångfald som en förutsättning för framgångsrik verksamhet.

Att överlista våra fördomsfulla hjärnor.
Mina Dennert

Alla har vi blinda fläckar, fördomar och omedvetna preferenser och kan råka agera rasistiskt trots att vi inte vill det. Trots att vi är antirasister. Genom personliga och upplevda exempel, visar Mina hur de stora sammanhangen hänger ihop med det mellanmänskliga. Hur strukturerna påverkar individen. Vad kan vi göra för att få syn på våra omedvetna beteenden, hur kan vi undvika att agera ofrivilligt exkluderande och vad kan vi göra när det redan har hänt? Tillsammans överlistar vi våra fördomsfulla hjärnor!

Mina Dennert är journalist, författare och grundare av I Am Here International med svenska #jagärhär som inspirerat hundratusentals människor att med enkla och effektfulla metoder agera för demokratiska och inkluderande samhällen. För sitt arbete har hon tilldelats flertalet priset och utmärkelser, bland annat Anna Lindh-priset.

 

Vad är kompetens 2022?
Åsa Vikner

Åsa Vikner är strategisk projektledare inom Livslångt Lärande på RISE Research Institutes of Sweden. Rise är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner som i internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle. På RISE leder Åsa bland annat Vigeo som är en testbädd för livslångt lärande.

En modell för kompetensomställning
Helena Erlingsjö


Av lidl sveriges alla medarbetare har ca 50 % utländsk härkomst. Lidl är dessutom en del av en global verksamhet som finns i 32 länder. Att jobba med mångfald och inkludering är därför en självklarhet och är inget projekt, utan en del av den dagliga verksamheten. Nu står vi dessutom inför en utmanande tid där kompetens är en bristvara. Då blir det än viktigare för oss som bolag att ta tillvara på all kompetens på marknaden. Att satsa på inkludering genom vårt samarbete med Göteborg Stad/Opportunity Day där vi tillsammans ska rusta och matcha de som idag står utanför arbetsmarknaden gynnar inte bara oss som bolag, utan även samhället i stort och enskilda individer. Det är helt i linje med vårt fokus på hållbarhet generellt och inkludering specifikt, framtiden har många möjligheter!

Helena Erlingsjö är CHRO på Lidl Sverige. 

En modell för kompetensomställning
Sofia Westergaard 


Renova är ett kommunalägt bolag som bidrar till kretsloppet genom att återvinna avfall till energi och nya råvaror. Allt vi gör på Renova bidrar till ett mer hållbart samhälle. Därför kombinerar vi långsiktig kompetensförsörjning och social hållbarhet. Vi samarbetar med Göteborgs stad för att ta hand om våra gemensamma utmaningar.

Sofia Westergaard, HR-specialist/kompetensförsörjning, Renova

Vad är kompetens 2022?
Oskar Avedal 


Oskar Avedal jobbar med kompetensförsörjningsfrågor på Västsvenska Handelskammaren och är projektledare för Yrkestrainee, handelskammarens initiativ för lärlingsanställningar inom vuxenutbildning.

En modell för kompetensomställning
Anders Johansson

Kompetensförsörjning är många företags främsta utmaning, både på kort och lång sikt. Samtidigt står hundratusentals personer utan arbete. Men utan rätt kompetens får de aldrig möjligheten att ta sig in på arbetsmarknaden. Lösningen är (lärlings)utbildning utformad efter näringslivets behov. Det innebär en väg in på arbetsmarknaden för de som står utanför, men är också en modell för kompetensomställning. För att möta dagens och framtidens kompetensbehov behövs både ny arbetskraft och att de som redan har ett jobb får möjligheten att utveckla sin kompetens. 


Välkomna att lyssna till ett panelsamtal om kompetensomställning och att minska steget in på arbetsmarknaden.
Medverkande Helena Erlingsjö, Lidl Sverige, Oskar Avedal, Västsvenska Handelskammaren, Sofia Westergaard, Renova och Anders Johansson, utbildningsstrateg, Arbetsmarknad- och Vuxenutbildningen.

Program O-zone

14 NOV 2022, KL. 13:00-17:00

VI STÄLLER UT PÅ JOBBMATCHNINGEN 2022

Här får du som söker jobb möjlighet att träffa arbetsgivare som vill rekrytera till en eller flera tjänster.

OBS! Jobbmatchningen 2022 är fullbokad.