O-Zone 2018


Fritt inträde, begränsat antal platser och anmälan krävs. 
Opportunity Day är eventet som bidrar med kunskap och visar på integrationens möjligheter för en arbetsmarknad med kompetensbrist. Under seminariedelen O-Zone ställer sig talare med olika perspektiv och bakgrund på scenen för att dela med sig av sina historier, visioner och fakta. Dessutom sammanför vi dem som är redo att gå från ord till handling med de aktörer som vet hur ni bäst träffar kandidaterna.

 

Hur går vi från samhällsansvar till affärsmöjlighet? Kan trauma bli en drivkraft? Från präktig till spännande: hur kan förändringen kommuniceras kreativt? Är robotar framtidens fördomsfria rekrytering? 
Svaren får du på Clarion Hotel Post när Opportunity Day arrangeras för tredje gången.
Ladda ner programmet som PDF

Program i O-Zone 2018

Från samhällsansvar till affärsmöjlighet – Joel Lindefors, Strategiansvarig, Futerra AB

Med kreativitet och strategi som verktyg har förändringsbyrån Futerra i över tio år arbetat med hållbar förändring i London, New York och Stockholm. På Opportunity Day lyfter Joel frågeställningar som:
* Från präktig till spännande: varför förändringen måste kommuniceras kreativt.
* Sweet Spot: så översätter du samhällsutmaning till affärsmöjligheten. Låt affärs-, marknads- och hållbarhetsperspektiv överlappa varandra.
* Så får du dina målgrupper att hänga på (kunder, medarbetare eller andra intressenter).

Trauma som drivkraft – om viljestyrka, optimism och möjlighet att göra det man vill

Omar överlevde Saydnayafängelset och en illegal flykt genom Europa från Syrien år 2015. I augusti 2018 påbörjar han sitt internship på det prestigefyllda Boston Consulting Group. På tre år har han lärt sig flytande svenska, engelska och norska och föreläst om sina upplevelser som politisk fånge, flykten genom Europa, sociala mediers roll för att sprida politiska budskap och sina drömmar när han kom till Sverige. En av hans viktigaste uppgifter säger han har varit –och är framgent – att vittna inför världen inte bara om det syriska krigets grymheter – utan även om den optimismen och viljestyrkan som har fötts ur det. På Opportunity Day talar Omar om att integreras, att mot alla odds hitta lycka, och att ges möjlighet att vara den man är och bli den man vill i ett nytt land.

Omar Alshogre är 23 år, har genomfört hundratals föreläsningar, bland annat för Sveriges Riksdag och gått till final i talarforums tävling för unga talare.

Framtidens rekrytering: möt Tengai – den fördomsfria AI-roboten – Åsa Edman Källströmer, VD TNG Group och Tengai

I samarbete med KTH-startupen Furhat Robotics utvecklar TNG, specialister inom fördomsfri rekrytering och bemanning, en AI-robot som ska bli ny assisterande rekryterare. Tanken med projektet är att roboten Tengai ska bidra till att göra ännu mer objektiva och fördomsfria urval i rekryteringsprocesser. Det bidrar till att allt fler jobbsökare får samma möjligheter att lyckas – oavsett ålder, kön, ursprung och utseende. Roboten kommer fungera som stöd och avlastning i det tidigare skedet av rekryteringsprocessen. På så vis kommer de mänskliga rekryterarna fåmer tid över för det personliga mötet med sökande och kunder, samt kompetensanalyser.

Erlandsson Bygg

Att vara en ”Erlandssonare” är något av ett begrepp i den svenska byggbranschen. Det handlar om en stark laganda och företaget har en låg personalomsättning bland de totalt 1300 medarbetarna. Ett av ledorden i Erlandsson Byggs värdegrund är ”bredd”. Det betyder en bred kompetens inom olika områden, och att bolaget består av män och kvinnor med olika åldrar, bakgrund och erfarenheter. Lyssna till Markus Brink, VD, Erlandsson Bygg, när han berättar hur mångfald är en nyckel. ”Att aktivt rekrytera och attrahera personal från en större grupp, med ett bredare urval, skapar möjligheter att få den personal vi behöver. Alla har vi olika erfarenheter och styrkor, ju större bredd ju starkare resultat” säger Markus.

Svenska normer och sociala koder på arbetsplatsen

Framröstad som en av topp 100 mest populära föreläsare i Sverige talar Charbél Gabro om anpassningen till nya strukturer, att förstå svenska normer och sociala koder. Genom humor och sorg, genom hoppfulla och tänkvärda gestaltningar lyfter hans föreläsning upp frågor som samhället ofta hyssjar om, och ökar förståelsen kring bemötande av människor från olika kulturer. Du får en verktygslåda att ta med dig tillbaka till intervjuprocessen, arbetsplatsen och kollegorna.

Charbél Gabro är född i Syrien och uppvuxen i Sverige. Han driver företaget Integrera Flera som fått stor uppmärksamhet i både tv och tryckt press, och han har föreläst över hela Sverige för både företagare och nyanlända.

Det är bara att göra

“Vi har inte råd att förlora de många människor som kommit till Sverige”, säger Jonas Berg, handlare på Ica Maxi i Södertälje. “Tyvärr skäms jag för Sverige när det gäller hur vi ser på de många människor som kommer hit”. Jonas Berg pratar om på vilket sätt entreprenörskap kan vara både en drivkraft och en möjlighet för ökad integration, och hur de nyanländas egen drivkraft kan utvecklas i entreprenöriella verksamheter så att både integrationen i samhället underlättas och den lokala tillväxten gynnas.

Kristina Cohn Linde, moderator och VD, Marknadsföreningen i Göteborg (MiG)

2009 var hon med och initierade testprojektet ”Unik integration” i Marknadsföreningen i Göteborg (MiG) vilket gav utrikes födda jobbsökande tillgång till mentorer, nya nätverk och kontakter. 9 år senare ligger frågan om inkludering på arbetsmarknaden fortfarande MiGs VD, Kristina Cohn Linde, varmt om hjärtat. ”Vi behöver vidga vyerna och öppna upp för människor med annan bakgrund, inte minst för att vidareutveckla oss själva och vårt näringsliv. I en alltmer globaliserad värld är det oerhört viktigt att ta tillvara på kompetens utifrån och sätta det i ett lokalt sammanhang. Det handlar alltid om ett vinn-vinn förhållande på kort och lång sikt” säger Kristina. Den 5 november är hon moderator i O-zone.

Öppna dörren och släpp in!

Lyssna på Marianne Söderhielm, ägare och grundare av Youniqe Studio som släppte in Khaled Alsotari och gav honom en yrkesutbildning och möjlighet att skapa försörjning i Sverige. Vi får även höra Khaleds version av hur han flydde kriget med en drivkraft om att skapa sig ett bättre liv. Två versioner av samma händelse. Livsöden som inspirerar oss till att släppa in. ”Khaled har bidragit till en helt ny öppning för arbetsplatsen genom ökad ekonomi till företaget, en lyckad kundförståelse för integration, nytt fönster för marknadsföring till företaget” berättar Marianne.

Vilken roll har kommunen i att underlätta för företag att hitta kompetens?

Kompetensförsörjningen är en stor utmaning för företagen. Att hitta rätt medarbetare är en förutsättning för att kunna växa och för ett livskraftigt företag. Med det som utgångspunkt arrangerade Härryda kommun som första kommun utanför Göteborg ett eget Opportunity Day för att underlätta för företag i kommunen att träffa jobbsökande i nya nätverk. Lyssna till Suzanne Parenius, VD Hjortviken, Peter Lönn, kommundirektör, Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande, och Elsie Johansson, verksamhetschef Integration och Arbetsmarknad om varför samverkan mellan näringsliv och offentlig sektor är så viktigt.

Om att fortsätta upptäcka

På Resia Travel Group utgår man från att resor kan göra skillnad. Oavsett om det rör en semesterresa med familjen eller en affärsresa med kollegorna. Med resor skapas möten mellan människor, kulturer och förhållningssätt. En resa väcker nyfikenheten och kan bidra till mer förståelse och mindre fördomar. Lyssna på när Åsa Vikner, kompetensförsörjningsansvarig på Västsvenska Handelskammaren intervjuar Ingela Schönning och Henrik Larsson om hur resor som affärsidé också innebär att mångkultur blir en del av strategin och varumärket, och vilken betydelse det får vid rekrytering.

Henrik Larsson är Chief Human Resources Officer på Resia Travel Group. Ingela Schönning är Chief Brand Officer och hållbarhetsansvarig på Resia Travel Group.

Lunch

Under lunchen bjuder vi in till rundabordsamtal med talare och inspiratörer från O-Zone samt företagen från jobbmatchningen. Under lunchen uppmanar vi till att dela erfarenheter och upplevelser, lyfta frågor och tankar kring integration genom jobb och vikten av mötet. Ta chansen att luncha med näringslivets hållbarhetselit, prata med talarna om deras föreläsning och tillsammans jobba mot ett mer integrerat Göteborg.

 

Anmäl dig i formuläret nedan.

Kostnad samtalslunch: 350kr inkl. moms

Anmälan, O-zone

O-zone är fullbokat. Maila till info@opportunityday.se för att sätta upp dig på väntelista.
Följ oss gärna på sociala medier för uppdateringar om kommande event.

 

Facebookhttps://www.facebook.com/opportunitydaygbg/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/opportunity-day